Her kan du lære om religion

Jødedom

Du kan læse meget af jødernes hellige tekst ved, at læse Den hebraiske bibel (“Det gamle testamente”), du skal du være opmærksom på en række ting, hvis du vælger en kristen oversættelse af teksterne. Dels er placeringerne af teksterne ændre i de kristne udgaver sådan, at det fremstår som om Jesus er den spåede messias i jødernes tekster. Derudover er der også problemer med, manglende forståelse af jødisk skik og brug blandt mange kristne bibeloversættere, så meget kan være gået tabt i en kristen oversættelse.

De vigtigste tekster i jødisk religion er de fem mosebøger, der nogle gange kaldes Talmut.

Chanukah
En otte dage lang lysfest, hvor jøderne fejrer sejren over syrerne i 164 f.kr. samt genindvielsen af templet (i Jerusalem).

Da jøderne kom ind i templet fandt de olie nok til, at “den evigt brændende flamme” kunne brænde et døgn; men da flammen blev tændt ved genindvielsen, brændte den mirakuløst i otte dage, inden olien slap op. Det er denne begivenhed, som fejres til chanukah med massere af lys.

Med til fejringen er spisning af mad stegt i masser af olie fx ’latkes’, som er kartoffelpandekager med æblemos samt cremefraiche og retten ’sufganiyot’.

Det er til chanukah at den niarmet lysestage kaldet Hanukkiah eller Chanukah menorah benyttes. Lysestagen har et lys for hver dag samt et lys i midten, der benyttes til, at tænde de øvrige lys fra fra venstre mod højre.

Det er også til denne højtid, at snurretoppen dreidel benyttes. En dreidel har de jødiske bogstaver nun, gimel, hay og shin på hver side, der gives sætningen ”Her skete et stort mirakel” (miraklet er olien der brændte i otte dage).

Måne kalender
Jøderne benytter fortsat en månekalender. Et år i den hebræiske kalender kan vare mellem 353 og 385 dage.
Navne på de enkelte måneder: Nissan, Lyyar, Siwan, Tammuz, Av, Elul, Tishri, Markeshwan, Kislew, Tevet, Shevat og Adar.

Sabbat
Fredag fra solnedgang til lørdag ved solnedgang holder jøderne sabbat – en hviledag – hvor der er en masse ting, jøderne ikke må gøre. At holde hviledagen sabbat hellig siger jøderne er en påmindelse om deres guds Jahves skabervært, hvor guden hvilede den syvende dag.

Dydighedsbriller til ultraortodokse jøder er en succes


Theme by Ali Han | Copyright 2014 Religionsundervisning – undervisning i religion | Powered by WordPress