Her kan du lære om religion

Nordisk mytologi

I nordisk mytologi findes tre gudracer: Aser – vener (neutrale og nævnes næsten ikke) samt jætter. Det er især Aser og jætter, som er de centrale guder i nordisk mytologi. Venerne lever et liv, som stort set ikke er relevant og vener indgår sjældent i historierne. Undtagelser er de vener, der er flyttet ind blandt aserne, hvor disse vener har fået samme plads i religionen som aserne.

Ask og Embla er de to første mennesker. Disse blev skabt ved, at Odin pustede liv i det træ som Ask og Embla var skåret ud af.

Asgård asernes land
Odin Den øverste gud. Odin kun ét øje, det andet gav han for alvidenhed. Bor i Valhalla og har kragerne Hygin samt Mugin som spioner der ser alt.
Bifrost regnbuen skabt af guderne
Frej Søn af venen Njord.
Freja Kærlighedsgud og krigsgud. Hun er oprindeligt vene – datter af Njord; men er flyttet ind hos aserne.
Loke jætte der lever blandt aserne, skaber mange problemer
Njord Oprindelig vene og far til Fjer og Fjera, alle tre bor hos aserne.
Sif Thors kone
Thor tordenguden, med hammeren Mjølner

Skabelsesmyte
I nordisk mytologi bestod verden i begyndelsen af varme og kulde. Noget af dampen skabte urjætten Ymer. I hans armhule dannedes en mand og en kvinde, og hans ene fod avlede en søn med den anden, disse var alle jætter.

Ud af en saltsten sprang Odins farfar Bure, der sammen med jætterne blev forfader til guderne Odin, Vile og Ve. De tre dræbte senere kæmpejætten Ymer, hvis kropsdele blev til jorden, himlen og havet.

Menneskerne blev skabt, da Odin Vile og Ve fandt to stykker træ på stranden og snittede dem til en mand og en kvinde. Odin blæste liv i træet, og menneskene Ask og Embla blev stamforældre til alle mennesker og levede i Midgård, som jorden blev kaldt.

Nu i Danmark
Der findes i Danmark to større grupper Asatrofællesskabet Yggdrasil samt Forn Siðr, der begge praktiserer tro på aserne.


Theme by Ali Han | Copyright 2014 Religionsundervisning – undervisning i religion | Powered by WordPress